Kasteelbezoek Beauvoorde.

Bij aankomst in het kasteel kregen de kleuters attributen die bij hun rol pasten. Zo hadden we een tuinman, een keukenmeid, een architect, een bellenman, een wasvrouw, een kokkin, een gouvernante,... Laat je kleuter vertellen wat ze allemaal gezien en gedaan hebben. Met klei boetseeerden we ook een wapenschild van Arthur, de vroegere kasteelheer. Geniet van de foto's.

Lees Meer
23 Hits

Thema bloemen

 

We hebben 2 weken rond het thema bloemen gewerkt. We leerden verschillende soorten bloemen kennen en deden verschillende activiteiten. Ook leerden we 2 nieuwe letters aan de B en de klank OE. 

 

Lees Meer
25 Hits

Naar het Kakelend Kippenmuseum.

Vandaag trokken we  met een volle bus kakelende zeppelintjes naar het Kakelend Kippenmuseum. Eerst kregen we wat uitleg van de boerin en werd de functie van boer en boerin uitgelegd. Kleuters mochten helpen meedenken hoe de boer en boerin geld kunnen verdienen op hun boerderij. Op het einde kregen we de geboorte van een kuiken te zien. De kleuters mochten wat spelen met de kuikens, de meeste kleuters vonden ze heel schattig, anderen waren wat terughoudend. Plots begonnen heel wat kleuters te lachen toen een kuikentje op tafel kaka had gedaan.

Koek eten deden we uiteraard buiten. Ook het speelplein werd verkend. Een verdere rondleiding op de boerderij had ook nog plaats. Daar zagen we nog heel veel andere dieren: stekelvarken, hangbuikvarken, dromedaris, pauw, alpaca,...We sloten onze uitstap uit met een picknick op de boerderij.

Lees Meer
60 Hits

Dieren uit een ei.

Kleuters weten al lang dat kuikens uit een ei komen, maar bij dit thema leerden ze dat er nog heel wat andere dieren uit een ei geboren worden. Maandag gaan we als afsluiter naar Het Kakelend Kippenmuseum. Ook werkten we twee nieuwe letters uit: de G en de F. 

Lees Meer
66 Hits

De koning leerde schrijven.

Twee weken lang werkten we rond de verhalen van "De koning leerde schrijven". Heel wat opdrachtjes werden uitgevoerd. Ook maakten de kleuters kronkelletters voor het feest, maakten ze een eigen kroon en leerden een zwaailied met linten. Schrijfdans kwam ook aan bod en zo maakten de kleuters een kasteel voor de koning. Ook in de blokkenhoek werd een paleis gebouwd. De letters H en I kwamen aan bod en zo schreven we ook met een veer in de inkt. Geniet mee met de zeppelintjes.

Lees Meer
52 Hits

Onze letter van de week: "H"

Naar wekelijkse gewoonte maakten we ook deze week kennis met een nieuwe letter uit het alfabet: de letter "H".  Veel kleuters brachten een voorwerp mee. Leuk om telkens te zien wat de kleuters allemaal gevonden hebben met de letter van de week. Deze week trokken we ook de straat op en zochten naar voorwerpen die beginnen met de letter "H" maar ook zagen we "H" heel veel. De eerste voorwerpen zagen we al op onze speelplaats.

Huis, hek, haag, hartjes,hand, haai, hout,... 

Lees Meer
51 Hits

Indianen in de zeppelinklas.

Ons laatste thema voor de krokusvakantie: Indianen.  Ook kwamen de letters "L, K en J" aan bod. We verkenden de schoolomgeving en zochten naar voorwerpen die begonnen met de letter "K" 

We knipten en versierden een indianentuniek, versierden een mandala, maakten een ketting en verdienden aan de hand van opdrachten een felgekleurde hoofdtooi. Ook werkten we verder in onze map van lexidata.

Lees Meer
71 Hits

Beebots.

Vorige week kregen we initiatie van meester Diego in de turnzaal met de beebots.Vandaag oefenden we verder in de klas. De kleuters moesten de beebots programmeren zodat alle indianen in hun tent aankwamen. Een leuke oefening. We werken daar nog aan verder en maken het steeds moeilijker. Een nieuwe uitdaging in de zeppelinklas.

 

Lees Meer
94 Hits

Thema "CIJFERS".

Na de kerstvakantie werkten we het thema "cijfers" uit. Dit deden we met verschilende activiteiten, zowel binnen als buiten. We maakten ook kennis met "programmeren". Dit deden we in de turnzaal met voorbereidende oefeningen en ook al met beebots, kleine robots, die de kleuters een geprogrammeerde weg lieten volgen. We deden allerlei opdrachten met cijfers en getallen, knutselden iets met ons lievelingscijfer, speelden gezelschapsspelletjes en werkten verder in onze cijferbundel. Laat je kleuter maar uitleg geven bij onderstaande foto's.

 

Lees Meer
81 Hits

Kerstdag/Nieuwjaar. Ons laatste thema van ons eerste trimester.

Geniet mee en bekijk enkele sfeerbeelden van ons kerstfeestje. We startten met een schimmenspel. De kleuters moesten van de kleine uil heel wat opdrachten uitvoeren vooraleer het kerstfeest kon beginnen. Dat deden ze aan de hand van opdrachtkaatjes. We gooiden met de dobbelsteen en zochten het kaartje met het overeenstemmend getal. Dan werden de opdrachten uitgevoerd. Dit telkens door 3 verschillende kleuters. Zo kwam iedereen aan bod. Na het uitvoeren van de opdrachten, kon het smullen beginnen. En uiteraard wensten we elkaar veel geluk en een goede gezondheid voor het komende jaar. 

Lees Meer
90 Hits

Lang leve Sinterklaas!!

Twee weken telden we af vooraleer we de sint gingen zien. Niet in de turnzaal dit jaar maar op ons digibord. We knutselden een sint en een piet en maakten allerlei oefeningen: puzzels, taaloefeningen,... op het digibord, werkjes i.v.m. klanken, telspelletjes en we probeerden ook al wat voorbereidende programmeeroefeningen te doen. Ook puzzels hadden we in dit thema, de ene al wat moeilijker dan de andere. Maar de doorzetters slaagden er in.. En uiteraard oefenden we ook ons dansje voor de sint. Sint liet al weten dat hij ervan genoten heeft. De kleuters vonden het leuk om het speelgoed in de klas te zoeken die de pieten er verstopt hadden. Iedereen was blij en het nieuw speelgoed werd al uitvoerig uitgetest. Geniet mee met onze activiteiten in ons sintthema.

Lees Meer
98 Hits

Smurfen

Ons thema "Smurfen" konden we helaas maar 1 week uitwerken door de verlengde herfstvakantie. Toch konden we heel wat leuke en leerrijke activiteiten voorzien. We oefenden onze fijne motoriek nog wat verder door net op de lijn te knippen en ook wiskunde kwam aan bod want de uitgeknipte smurfen moesten opgekleefd worden in de juiste volgorde: herkennen van cijfers van 1 tot en met 8.Voor vele kleuters was dit geen probleem, het net uitknippen daarentegen was voor sommigen een zwaardere opdracht. Maar...oefening baart kunst. Ook werkten we rond samengestelde woorden: van 2 korte woorden probeerden we een lang woord te maken. Op het einde kon het kistje dan opengemaakt worden. In onze boekenhoek konden we  in een smurfenboek kijken, we maakten op het digibord allerlei opdrachten en op de computer maakten we ook verschillende smurfenpuzzels. Fausto bracht een smurfenspel mee, ook dat werd gespeeld. Verder zochten we ook naar de verschillen tussen twee bijna identieke prenten. Rijmwoordjes kwamen ook nog een keer aan bod. Elke dag moest er ook een opdracht uitgevoerd worden om de smurfjes die Gargamel had gestolen terug te krijgen. Gelukkig hadden we vrijdag alle smurfen terug.

Lees Meer
110 Hits

Exotisch fruit.

"Exotisch fruit" was ons laatste thema voor de herfstvakantie. Heel wat kleuters brachten exotisch fruit mee. Op het digibord zagen we een filmpje waar het fruit vandaan kwam en hoe het hier bij ons geraakte. Ook proefden we van al dit lekker fruit. Het ene viel al meer in de smaak dan het andere maar iedereen proefde ervan. En meestal vonden ze het achteraf best wel lekker en wilden wel meerdere stukjes eten. We gebruikten weer verschillende technieken om fruit te maken. Een fruitlotto, letterkaartjes, spelletjes op het digibord en nog heel wat denkoefeningen deden we in dit thema. Ook in de turnles met juf Tine deden we allerlei opdrachtjes met fruit. De letters R en S kwamen ook aan bod. Als afsluiter voor dit eerste deel van het schooljaar, hielden we een spelletjesvoormiddag. De kleuters konden kiezen uit verschillende gezelschapsspelen, maar ook de favoriete hoekjes van de klas waren open. Veel kijkplezier!

Lees Meer
118 Hits

Het is herfst!

De dagen worden frisser, natter en kouder. Tijd dus om wat te werken rond het thema "herfst". Als aanloop van dit nieuw thema trokken we met de bus naar het bos in Koekelare. We waren met 2 juffen dus konden we opsplitsen in 2 groepen. We zagen er verschillende paddenstoelen, bomen maar vooral heel veel afgewaaide takken en bomen na een stormachtig weekend. We klauterden erover en ontmoetten elkaar halverwege onze boswandeling. Om beurten deden we leuke opdrachten. Op het einde ontdekten (vooral de jongens) een kamp en besloten meteen om het een stuk steviger te maken. Als slot zagen we ook een konijn in het bos dat helemaal niet bang was van onze zeppelinkleuters. En dat vonden ze uiteraard heel leuk.In de klas schilderden we vrij wat we in het bos gezien hadden.  We speelden een geluidenbingo en herkenden de geluidjes van het verhaal van de vorige dag. We maakten weer puzzels, zowel aan tafel als op de computer, we deden teloefeningen aan de hand van een gezelschapsspel en ook taalopdrachten kwamen aan bod. Zowel in de grote klas bij juf Tine als in het kleine klasje bij juf Livina oefenden we heel wat met verschillende materialen. Zo kwamen ook pico piccolo, lexidata, smartgames,... aan bod. Bij de letterwandeling zochten we voorwerpen die met de letter V en W begonnen of ook woordjes die met deze 2 letters beginnen. Onze lettermap werd verder aangevuld en ook ons themaschrift werd zoals elke week aangevuld met een nieuwe tekening. Een boeiende week en bijna weeral klaar voor een nieuw en laatste thema voor de herfstvakantie.

Lees Meer
121 Hits

Naar het bos.

Wat een geluk, na een stormachtig en heel nat weekend konden we naar het bos zonder één spatje regen. We zagen heel wat nootjes en bolsters doornat op de grond liggen.  Ook de sparappels, de naalden en al wat we vonden en zagen, was nat en glad. Maar dat kon de pret niet bederven. Af en toe moesten we over takken klimmen die zomaar midden op het wandelpad lagen. We zagen kunstwerken uit boomstammen gemaakt, paddenstoelen groot en klein en we hoorden de vogels fluiten. Helaas zagen we ook afval in het bos maar de kleuters merkten meteen op dat dit niet in het bos thuis hoorde. Op het einde van de voormiddag kwam er een konijntje op ons pad gewandeld en dat was uiteraard een hele attractie. Tevreden keerden we 's middags naar school terug.

Lees Meer
137 Hits

Thema "gevoelens".

Maandag kregen we heuglijk nieuws:  Fien kreeg er een zusje bij. Welkom kleine Phae!! Dat was meteen een blij gevoel in de zeppelinklas. En ook de voorstelling van Victor en de goedgevoelmachine was een goed aanknopingsmunt om dit thema te verwerken. We maakten uiteraard een leuke attentie voor de baby. Ook deden we allerlei opdrachten en spelletjes i.v.m. onze gevoelens. Aan de hand van kaarten werden de verschillende gevoelens besproken. Een wiskundige opdracht zoals patrooon verder zetten kwam aan bod. Als taalactiviteit hadden we onder andere het herkennen van woordjes "blij, boos, bang, verdrietig." En uiteraard mocht ook het "babbelspel" niet ontbreken waarbij kleuters aan de hand van kaartjes over gevoelens praten. 

Lees Meer
137 Hits

Thema "Verkeer" en de letters X, Y en W

Twee weken vlogen weer voorbij. 3 nieuwe letters kwamen ook aan bod: X, Y en W. Bekijk de foto's met je kleuters en laat hen vertellen wat ze doen.  Zo zie je dat ze wel heel actief bezig zijn om zowel rond het thema als rond de nieuwe letters te werken. En dat in heel veel verschillende hoekjes. Wiskunde, taal, creatief bezig zijn...het komt allemaal aan bod.We werkten rond rijmwoordjes, herkennen van een eerste letter, groepjes maken van 2,3,4,5 of meer. Ook verschillende denkoefeningen kwamen aan bod. Herkennen van letters en cijfers deden we o.a. met nummerplaten. Veel plezier met het bekijken van de blog!

Lees Meer
170 Hits

Welkom in de zeppelinklas

Twee weken werkten we rond het thema :"Welkom in de zeppelinklas. We genoten van de eerste momenten samen met de vriendjes uit de klas. Uiteraard deden we ook heel wat werkjes. De eerste letter kwam ook al aan bod. Nieuwe liedjes werden aangeleerd en ook het onthaal kreeg een vast ritueel.  Naamkaartjes werden gemaakt voor de verschillende hoekjes. Rijmen, woordstukjes, teloefeningen,... het kwam allemaal al aan bod. Geniet maar van de foto's van de eerste 2 weken.

Lees Meer
161 Hits

Met pompom in de zeppelinklas.

Beste ouders,  met wat vertraging door problemen met de blog, kunnen we jullie toch wat sfeerbeelden laten zien van de eerste week in de zeppelinklas. Eerst en vooral leerden we de nieuwe klas en klaspop kennen en maakten kennis met juf Tine. Juf Véronique is momenteel nog aan het herstellen.  De eerste letter waarrond we werken is uiteraard de "Z" van ZEPPELINKLAS .  Heel wat kleuters brachten een voorwerp mee. De eerste dagen knutselden we wat voor de inrichting van onze klas: we maakten een boekenworm voor de verjaardagskalender en uiteraard zorgden we ook voor enkele zeppelins als herkenningsteken in de klas. Symbolen worden vervangen door onze naam en het lukt al aardig om snel onze naam te herkennen en in het juiste hoekje te hangen. Na enkele dagen rond de letter "Z" te hebben gewerkt, werd het tijd voor onze wekelijkse letterwandeling. We zochten op straat naar voorwerpen die begonnen met de "Z". En we zagen er heel wat. Kijken jullie mee naar wat we gevonden hebben?  Foto's uit de klas komen op het einde van de week op de blog.

Lees Meer
161 Hits