Onze laatste klasuitstap van het jaar: ijsje eten in de tuin van juf.

Junimaand is traditiegetrouw de maand dat we met de klas een ijsje komen eten in de tuin van juf. Nu nog wachten op gunstige weersvoorspellingen.Wetende dat elke namiddag één kleuter afwezig is en ook 2 voormiddagen niet alle kleuters aanwezig zijn, had ik dinsdagvoormiddag uitgekozen. (En Jelte was jarig! ) Dan is meestal iedereen in de klas aanwezig. Helaas was Nyo ziek en kon ook onze Sam niet mee. We stapten met een klein omwegje (want de wegenwerken in de omgeving van de school zorgden voor wat onveilige situaties). De poes lag al te wachten en de stoelen stonden klaar in de tuin. De kleuters waren superstil want ze wilden de poes niet wegjagen. Dan werden de ijsjes verdeeld, werd er gelikt en gesmuld en achteraf wasten we onze handjes en onze chocolademond. Nog enkele waterspelletjes als afsluiter en we konden terug naar school.

Lees Meer
33 Hits

"Leve papa", met Yliano als laatste "kindje van de week".

Kleuters brachten voorwerpen mee dat met hun papa's beroep of hobby te maken had: plooimeters, veiligheidshelmen, tennisballen, basketbal, foto's en nog heel wat meer. Er lagen ook heel wat verkleedspullen en  attributen in onze winkel en poppenhoek i.v.m. dat thema. En uiteraard maakten we ook voor papa een geschenkje met vaderdagkaart.

 

Lees Meer
37 Hits

Rollebolle.

Rollebolle, een jaarlijkse activiteit voor de 2de kleuterklas. Bewegen, rollen, actief bezig zijn,... dat deden we allemaal tijdens "Rollebolle". Dank zij de mama van Sam, de opa van Lex en de oma van Jay die mee de kleuters begeleidden. Hartelijk dank hiervoor! We startten en eindigden met het Rolebollelied. We amuseerden ons allemaal en behalve een kleine valpartij van Basajun, verliep alles vlekkeloos.

Lees Meer
34 Hits

Sportdag

De circusdirecteur zocht zijn clown en vond het hoog tijd om ook nog enkele acrobaten te zoeken voor zijn circus. Hij zocht op onze kleuterspeelplaats of er daar sportievelingen bij waren. En ja hoor... hij vond daar heel wat vrijwilligers. Zie hier alvast de sportievelingen van de circusklas.

Lees Meer
45 Hits

Bloemen/Moederdag met Sam als "kindje van de week."

We werkten de voorbije week rond "moederdag" en daarbij kwam meteen ook het thema "bloemen" aan bod. Ook werkten we nog wat verder rond "Dali" want mama kreeg een schilderij als geschenk. Uiteraard maakten we ook een kaart voor mama en  zorgden zelf voor het inpakpapier. Een versje voor mama mocht  ook niet ontbreken. We speelden een bloemengezelschapsspel, schilderden, knipten, stempelden,,,, allerlei bloemen. De winkel werd omgetoverd tot een bloemenwinkel en stofjes met bloemenmotief lagen in de snoezelhoek en poppenhoek. Ook zaaiden we met juf Zora Afrikaantjes. Gelukkig was het mooi weer en kon dit in onze moestuin gebeuren. We konden nog genieten van een tafelpoppenspel met juf Zora.

Lees Meer
43 Hits

Schoolfeest/ Dali.(kunst)

Naar aanleiding van het schoolfeest werkten we een week lang rond het thema "Kunst/Dali." We leerden de figuur met de snor kennen, maakten een puzzel op ons digibord, en werkten het thema creatief uit. Ook dansen kwam aan bod. En met de plasticine maakten we een "Dalisnor". We deden nog wel meer,maar meer kunnen we voorlopig niet verklappen. Lize was ons "kindje van de week."

Lees Meer
50 Hits

Marcel was ons "kindje van de week" bij ons thema "Pasen."

Twee weken werkten we het thema "Pasen" uit. Schilderen, knippen, schrijven, tellen, kleven,... we deden het allemaal. We keken ook samen met de beren- en dolfijnklas naar een poppenkast. Dit gebeurde in de eetzaal. Een liedje werd aangeleerd, en kleuters konden zich verkleden met paashaasoren en als een echte paashaas verstopten ze eitjes in de klas. De laatste dag hadden we de paashaas op bezoek gekregen en lagen voor iedereen eitjes in hun zelfgemaakte mandjes. Kleine eitjes lagen verstopt in de klas en na eventjes zoeken hadden de kleuters alle eitjes gevonden. Als afsluiter van ons thema mochten we zelf (plastieken) eitjes verstoppen op de speelplaats voor de dolfijntjes. Nadien mochten wij de eitjes zoeken die de dolfijntjes voor ons hadden verstopt. Best wel leuk en voor herhaling vatbaar. Helaas zijn niet alle eitjes gevonden.

Lees Meer
57 Hits

Schoolreis naar Babelou.

Vandaag trokken we samen met de beren- en de dolfijnklas naar Babelou op schoolreis. Dit helaas voor de laatste keer want op 28 april sluit Babelou definitief zijn deuren. We genoten met volle teugen. En een ijsje... dat smaakt altijd. Daag Babelou! Tot nooit meer.

Lees Meer
64 Hits

Thema "Kip/kuiken" met Oona als "kindje van de week".

Een hele week lang werkten we het thema "Kip/kuiken" uit. We maakten groepjes van 2 en 3 kuikens met de jongste kleuters. De oudsten maakten oefeningetjes tot en met 5. We schilderden een mandje, en sommige oudste kleuters tekenden een kuiken dat net uit het ei gekropen is. In ons winkeltje verkochten we ook allerlei eitjes: gekookte, gebakken,... Als afsluiter van dit thema trokken we naar het Kakelend Kippenmuseum. 

Lees Meer
59 Hits

Naar het Kakelend Kippenmuseum.

Als afsluiter van ons thema "Kip/kuiken", brachten we vandaag een bezoek aan het Kakelend Kippenmuseum. Daar zagen we heet wat verschillende kippen, leerden we dat niet alle diertjes uit een ei geboren worden en hoorden we een kuikentje piepen terwijl die nog in het eitje zat. We maakten ook de geboorte mee van dit kuiken en mochten achteraf spelen me enkele kuikens. Zo zagen de kleuters dat niet alle kuikens geel en schattig zijn bij de geboorte en dat er een groot verschil was tussen een kuiken van 1 dag oud en eentje dat pas geboren is. Wat het leukst van al was (of toch bijna), was dat er sommige kuikens kaka gedaan hadden op de tafels. Aanvankelijk hadden sommige kleuters wat schrik, maar dat duurde niet erg lang. We hadden ook nog een beetje tijd om op het speelplein te spelen. Helaas stond de bus ons op te wachten en moesten we weer naar school.

Lees Meer
59 Hits

Na de krokusvakantie kwamen vijf dolfijntjes in de circusklas. Welkom aan Oona, Lize, Sam, Yliano en Marcel.

Lees Meer
204 Hits

Dino's. Met Tim als "kindje van de week".

Als voorbereiding op het thema "Pasen" werken we volgende week over "Kip/kuiken." Maar deze week leerden we dat er ook nog andere dieren uit een ei komen; de dino's. Zo leerden we dat er vleeseters en planteneters waren. Ook begrepen de kleuters dat de dino's nu uitgestorven zijn en alleen nog te zien in een museum. We luisterden naar verhaaltjes, keken naar een filmpje en liedje op ons digibord, maakten ook een digitale dinopuzzel. Ook probeerden we naamkaartjes van dino's te herkennen. We telden de eitjes in het nest, krasten met krabbers mooie dino's en knipten snippers om een dino mee te versieren. Op het einde probeerden we ook om zelf een dino te tekenen. Ook de nieuwe kleuters uit de dolfijnklas deden aardig mee.

Lees Meer
69 Hits

Carnaval!!!! Met Thor als "kindje van de week."

Carnaval, een thema dat elk jaar aan bod komt. We tekenden, kleurden, knipten, leerden nieuwe woordjes bij, en oefenden begrippen zoals meer,minder, meest, evenveel,...  We maakten ook puzzels op ons digibord, verkleedden en schminkten ons, leerden liedjes en een versje en telden af naar het carnavalfeest waar we konden genieten van heerlijke pannenkoeken. Dit met de hulp van onze ouderraad. Waarvoor alvast een "dikke dankjewel." Geniet mee.

 

Lees Meer
77 Hits

Thema "Letters en rijmpjes".

Traditiegetrouw werken we eind januari rond "letters en rijmpjes." Dit uiteraard naar aanleiding van "gedichtendag". We deden heel wat activiteiten met letters. Zo probeerden we (de eerste letter van) onze naam en van de andere kleuters te herkennen. We kleurden, knipten snippers,... om letters te versieren. Met sjablonen en verf stempelden we onze naam. Met magneetletters konden we ook andere namen schrijven en met de letterparels rijgden we kettingen. Op het digibord maakten we letterpuzzels en ook met raddraaier probeerden we alle letters te herkennen. In de turnzaal maakten we met ons eigen lichaam letters en vormden zo het woord "CIRCUSKLAS". We oefenden ook verder met de begrippen "eerste, laatste, ..." De tweede week werkten we rond een verhaal "De koning zonder kroon" en leerden zo ook de letter "K" kennen. We brachten ook een bezoek aan de bib waar we ook enkele opdrachten met letters deden. 

Lees Meer
92 Hits

Anderhalve week werkten we rond het sprookje van "Peter en de wolf" met Basajun als "kindje van de week".

We luisterden naar de cd in verschillende talen en hoorden zo dat de muziek overal dezelfde was. Zo zagen we hoe de wolf de eend in één hap oppeuzelde. En hoe dapper Peter was om de wolf te vangen. We leerden heel wat bij over "wolven". Zoals bv dat wolven in een roedel leven en dat ze "huilen". We leerden ook hoe ze aan eten geraken.Wolven en poezen werden uitgeknipt en we sorteerden die volgens grootte of maakten een patroon. We maakten een groepswerk, zongen een liedje en beeldden het ook uit. In de snoezelhoek lagen er knuffels, zowel een wolf als een poes. De kleuters oefenden verder in het zoeken naar de juiste weg in een doolhof. En de poppenhoek werd omgetoverd tot het huis van grootvader. Dit met bijhorend verkleedmateriaal.Vol spanning keken we op het digibord naar verschillende filmpjes en maakten kennis met enkele muziekinstrumenten. We leerden ook welk instrument bij elke figuur paste.Met duploblokken maakten we enkele woordjes zoals "PETER" en "WOLF". En met restjes stof die we van de mama van Jay gekregen hebben, maakten we een trui en broek voor Peter. 

Kortom,.. een leuk thema.

 

 

Lees Meer
91 Hits

De eerste sneeuw!

Wat waren de kleuters blij toen de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelden. Ze hadden er naar uit gekeken en dachten al vanaf de eerste dag van de winter dat het ging sneeuwen. Hun geduld werd beloond. Warm gekleed trokken we naar de speelplaats en genoten een tiental minuutjes van het winters tafereel. Heel lang moest het niet duren, want het voelde allemaal toch wel een beetje koud. Enkele sfeerbeeldjes.

 

Lees Meer
82 Hits

Dag postbode!

Een nieuw jaar,... een nieuw thema. De kleuters brachten kaartjes, brieven, kranten,... mee voor ons thema: "Dag postbode". We werkten verder met de getallen 1 tot en met 4: we probeerden ze ook te schrijven. Op het digitaal bord maakten we verschillende puzzels. Met kartelscharen knipten we postzegels en ontwierpen een mooie tekening. Alle kleuters maakten een tekening voor een vriendje uit de klas en mochten die persoonlijk posten in de brievenbus vlakbij de school. Heel wat brieven werden al meegebracht naar de klas. Postbode Willy passeerde net met zijn fiets voorbij. Wat een toeval. En ook de postauto kwam voorbij gereden. We hadden ook een afspraak gemaakt met postbode Willy en hij kwam 2 x op bezoek. De brievenbus werd gelicht en Lex, als "kindje van de week" mocht het deurtje openen met de speciale postsleutel. In de klas gaf postbode Willy heel wat uitleg en toonde verschillende attributen die hij elke dag nodig had. Lex mocht even op de fiets zitten. De brieventas was te zwaar maar Linde en Fenna konden het samen wel. Ook de handschoenen mochten ze aandoen. Ook postbode Willy genoot ervan. We deden ook een wandeling in de straat en bekeken de verschillende brievenbussen. Zo  kwamen we bij het huis van Tyler, die het dichtst bij school woont. We probeerden de cijfers te lezen op de brievenbussen. We leerden een liedje en beeldden het uit. Op het digitaal bord keken we naar een filmpje en een liedje, dat we ook konden uitbeelden.Een heel leuk thema dat helaas bijna voorbij is.

Lees Meer
82 Hits

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Ons laatste thema voor 2018! Er werd verder geoefend in verband met het cijfer "4". We vulden kerstbomen tot er overal 4 ballen in hingen. We leerden rijmwoordjes i.v.m. "kerst". In de snoezelhoek en in de winkel werd er nieuw materiaal bijgelegd om zo in de poppenhoek te gebruiken. Kleren van de kerstman en -vrouw werden aangetrokken en zakjes en cadeautjes werden uitgedeeld. We planden ook een kerstfeestje en aan de hand van een fruit- en koekjesbuffet konden de kleuters uitgebreid smullen. Juf zorgde voor de drank. Kerstversiering werd er gemaakt en uiteraard mocht ook een nieuwjaarsbrief niet ontbreken. Daar hebben we heel veel voor geoefend. Met glitterverf en glitterstiften versierden we een kerstboom en maakten we inpakpapier. Aan alle ouders wens ik prettige kerstdagen en een gezond en gelukkig 2019!!

Lees Meer
102 Hits

Licht en donker

De donkere dagen komen er aan. De kerstperiode startten we met een week lang rond "licht en donker" te werken. Nyo als "kindje van de week." We knipten sterren en sorteerden die van klein naar groot. Het cijfer "4" kwam aan bod en uiteraard deden we ook oefeningen op het digibord. Een nieuwe puzzel op ons digitaal bord mocht uiteraard niet ontbreken. We maakten een puzzel van 48 stukken, sommige kleuters zelfs een van 63 stukken. We oefenden de begrippen "veel, weinig, meer,minder, meest, minst en evenveel. Verschillende lichtbronnen kwamen ter sprake en zo zagen de kleuters dat ook kaarsjes voor verlichting kunnen zorgen. In de snoezelhoek werd er geëxperimenteerd met lichtjes in verschillende kleuren. En op zwart papier konden we creatief bezig zijn met glitterverf en -stiften. Geniet mee in deze donkere dagen.

 

Lees Meer
77 Hits

Tyler en Jelte als "Sinterklaas en Zwarte Piet".

Aangezien we 3 weken rond het thema "Sint en Piet" gewerkt hebben, kozen we voor 2 "kindjes van de week". Het waren Tyler en Jelte. Helaas was Jelte een week ziek. Gelukkig was hij genezen tegen dat Sinterklaas op bezoek kwam. Helaas heeft Nyo het feest moeten missen omdat hij ziek was. We schilderden, maakten vlaggetjes, knipten en kleefden een stoomboot en maakten allerlei oefeningen. Met duploletters probeerden we de naam van Sinterklaas en Zwarte Piet te schrijven. Dit aan de hand van een voorbeeld. Samen stapten we naar de brievenbus om onze tekeningen te verzenden. Tyler stak die in de gleuf. Ondertussen kregen we al antwoord van de sint. Donderdag kwam Sint in de turnzaal. We mochten heel dicht bij hem komen en wie het durfde, mocht op zijn schoot zitten. De echte durvers kozen om op Zwarte Piets schoot te zitten.  Enkele kleuters zagen dit niet zitten en genoten vanop een afstand en zwaaiden. En de sint zwaaide terug. Een lekkere koek, een zakje vol snoep, chocolade en fruit en heel veel speelgoed voor in de klas, dat kregen we allemaal. Ook nog smurfenballen voor op de speelplaats. Blij trokken we weer richting circusklas. In de namiddag speelden we al met heel wat nieuws: gezelschapsspel, timmergereedschap, boeken voor in de boekenhoek,... En als slot van dit thema hadden we uiteraard ons jaarlijks sintfeest. Welkom in smurfenland!! Nogmaals een dikke dankjewel aan de oma van Jay en de mama van Tim die voor de mooie smurfenkledij hebben gezorgd.

Lees Meer
144 Hits