Oefenen voor toets W.O.

Heb je nog vragen over hoe je best oefent op Mikado online?

Bereid je goed voor en volg dit stappenplan.

Vrijdag 24 januari staat een toets gepland 'Prehistorie en Oudheid'.

Studeren doe je best met je bronnenboek en je leerwerkboek.

Surf naar deze website:

https://basis.pelckmans.be/leerling

1. Kies Mikado.

2. Kies leerjaar 5.

3. Hoofdstuk ‘Wij hebben een verleden.’

4. Maak alle oefeningen deel 1 Prehistorie.

5. Maak alle oefeningen deel 2 Oudheid.

Proficiat, nu ben je voorbereid om een fantastische toets te maken!

Veel succes.

Lees Meer
6 Hits

Mijn souvenir

In de les van taal schreven we een brief over een bijzonder souvenir.

De kinderen brachten een geschenk mee met een emotionele waarde, een aandenken aan een leuke dag, een foto van een bijzondere gebeurtenis.

Je vindt de brief met foto in hun schrijfmapje terug.

Lees Meer
15 Hits

Bezoek Permekemuseum

In het huis van kunstenaar Constant Permeke is vandaag de dag een museum. 

Met de klas konden we zijn kunstwerken bewonderen en daarna zelf aan de slag in het atelier.

We experimenteerden met een paletmes en acrylverf.

Met houstkool, kneedgom en bister hebben we portretten gemaakt.

De drukpers mocht een afdruk maken van onze gekraste tekeningen.

De resultaten kun je bij het vijfde leerjaar zien en komen bij de volgende vakantie mee naar huis.

Lees Meer
15 Hits

Tibe is grote broer

Net na zijn eigen verjaardag kreeg Tibe nog een heel bijzonder geschenk.

Hij werd grote broer.

Papa Jorn en mama Shana zijn de trotse ouders van 'Mika'.

We hebben een wens-mobiel gemaakt met de klas.

Elke leerling formuleerde een wens. Hopelijk komen al deze mooie wensen uit.

Proficiat, Tibe!

 

P.S.: We zijn niet verantwoordelijk voor de uitspraak op de T-shirt ;)

Lees Meer
10 Hits

Gefelicteerd, Tibe!

Tibe werd op 2 januari weer een jaartje wijzer. 

De klasgenoten erkennen jou als een meester in  Lego bouwen.

Ze vinden je rustig en grappig.

Al deze complimentjes zijn speciaal voor jou.

De lekkere traktatie werd zeker en vast gesmaakt! Dank je wel.

 

Gefeliciteerd, Tibe!

 

Lees Meer
16 Hits

Choco chocolade!

78602622_983553621979579_1207596700277932032_n

Donderdag gingen we met de klas naar Veurne, na een korte busrit kwamen we aan bij het bakkerijmuseum. Daar maakten we kennis met de chocolatier die ons veel ging leren over chocolade en hoe we er mee aan de slag kunnen gaan. 

Als eerste mochten we proeven aan de verschillende chocolade, zwarte en bruine. Witte chocolade is geen chocolade. Weet je nog waarom? Ook proefden we roze chocolade of rubi met een fruitige smaak. 

Daarna kregen we de eer om te mouleren. We mochten metalen figuurtjes vullen met warme chocolade. Daarna wat kloppen om de beurt om de luchtbellen er uit te laten. En tot slot alle chocolade er weer uit gieten. Verschillende leerlingen mochten dit doen. Hoe duur was één zo een vorm? 

Na het mouleren was het tijd om zelf aan de slag te gaan met warme chocolade. Eerst maakten we studentenhaver. Met een spuitzak maakten we een chocolade schijfje waarin we gedroogd fruit en nootjes in plaatsten. Deze legden we aan de kant om op te stijven. 

Studentenhaver aan de kant, nu maken we een truffel. De chocolatier had op voorhand al boterchocolaatjes gemaakt die we gebruikten als interieur. Deze moesten we in de warme chocolade doppen waarna we ze in de chocoladeschilfers legden. Deze plakten er mooi aan waardoor we een mooi truffeltje kregen. 

Na het kokkerellen was het tijd om op te ruimen, wat doen we met de overgebleven chocolade? OP ETEN NATUURLIJK! 

Tot slot kregen we nog een rondleiding in het chocolademuseum en het verhaal van Sinterklaas en de drie kinderen. 

We hebben een leuke en vooral lekkere voormiddag gehad. 

Lees Meer
26 Hits

De oogst is binnen!

78174050_430107517657956_1654744328125284352_n

De vorst begon aan onze tenen te kriebelen. Tijd om snel de moestuin winter klaar te maken. Maar eerst moesten we voorzichtig alle groenten die er nog stonden oogsten. We trokken de bietjes uit de grond, het vele loof werd verwijderd en de mooie knollen werden zichtbaar. Ook werd een enorme wortel uit de aarde getrokken door Kyandro, wat een joekel. Ook de vele aardappeltjes werden zonder veel problemen uit de aarde gehaald. Daarna hebben we het overgebleven groen omgewoeld zodat alles mooi plat ligt, klaar om gedurende de ganse winter goed te rusten.

 

Lees Meer
30 Hits

Schimmen achter het doek

De wereldoorlogen liggen al gelukkig al een eindje achter ons. Desondanks  denken we er soms nog eens aan en zijn we er mee bezig. We maakten in groepjes een dans over de oorlog. Dit werd opgedeeld in verschillende stukken: oproepen van soldaten, trainen van soldaten, de bloederige strijd, de gewonden en helaas ook de vele gesneuvelde soldaten. Hieronder enkele beelden van het schimmenspel.

 

Lees Meer
27 Hits

Gezond ontbijten!

78321936_517449985510113_221882017715847168_n

Op donderdag 24 oktober werden we getrakteerd op een gezond ontbijt door de ouderraad. We hebben heerlijk fruit, boterhammen en nog veel meer gesmuld van het grote aanbod. Het was zeer lekker. BEDANKT!

Lees Meer
30 Hits

SOEP! SOEP! SOEP!

promo-facebook-cover

Met het vijfde leerjaar maakten we 22 oktober heerlijke soep. Na het schillen en snijden van de groenten was het tijd om alles in een warm badje te stoppen om te laten koken. Na wat kruiden en andere specerijen te hebben toegevoegd was het klaar om ons brouwsel te presenteren aan de leerlingen. Nadat de jury (de leerlingen van het 5de leerjaar) de wortel-pompoensoep had goedgekeurd was het tijd om ze te serveren voor alle ouders die op bezoek kwamen op de open-klasdag. De soep viel in de smaak!

Alle opbrengst van de soepverkoop gaat via de warmste week naar het kinderkanerfonds.

 

Lees Meer
26 Hits

Fietse Fietse

20190924_140417-1

Met de regendruppels die plensden op de speelplaats besliste we toch om met de fiets naar Gistel te trekken om deel te nemen aan fietse fietse. Na de verplaatsing tussen de regen door kwamen we aan bij de sporthal. Daar werden drie grote opdrachten uitgevoerd door all leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

De eerste opdracht was een fietsparcours en -controle. De leerlingen gingen om beurt met een begeleider een parcours afleggen over zand, tussen kegels en over een bergje. Ook werden de vaardigheid om met één hand te fietsen getest door blokjes te verplaatsen van de ene kant naar de andere kant. Ook moesten er bellen aangetikt worden om hiervoor te slagen. De laatste hindernis was het tijdig remmen voor het STOP bord. Dit parcours ging van de ene al vlotter dan de andere. 

Daarna gingen we naar de "cinema" waar we een tragische ervaring van een dodehoekslachtoffer te zien kregen. Om dit te vermijden kregen we ook de vijf vuistregels van een dode hoek aangeleerd. Op die manier zijn we zeker en vast dubbel voorzichtig. Na de filmpjes mochten we in een vrachtwagen zitten om eens zelf te ervaren hoe weinig de chauffeur wel ziet in zijn cabine. Daarna kregen we ook nog eens de uitleg van de dode hoek met behulp van een rood doek die op de grond lag. Zeer interessant als je het mij vraagt. 

Tot slot deden we een fietstochtje in Gistel en stonden we stil bij verschillende verkeersborden. Sommige bekender dan de andere. In een huiswerk werd dit nog eens herhaald zodat we ze zeker herkennen in het dagelijkse leven. Ze zijn zeer belangrijk in het dagelijkse leven. 

Aan alle ouders bekijk zeker en vast nog eens het verkeersbundeltje van uw kind. Want hierin staat aangeduid wat al dan niet in orde is van de fiets van uw zoon of dochter. 

 

Lees Meer
63 Hits

Op bezoek in de wereldwinkel

Op bezoek in de wereldwinkel

Maandag 16 september had iedereen zijn fluojas en fiets mee naar school om samen op uitstap te gaan. We gingen in de namiddag naar de wereldwinkel in Gistel. Na een korte fietstocht met begeleiding van onze twee goeie wegkapiteins Ferre en Thyben kwamen we aan bij de wereldwinkel in de kerkstraat. 

We mochten van Marleen, de vrijwilligster die al liefst 21 jaar aan het roer staat van de wereldwinkel in Gistel, direct naar de keuken waar we onze jassen achter konden laten want we mochten naar het park om enkele authentieke spelletjes te spelen zoals: bikkelen, rekkerspringen, memory en het wiellopen. 

Na het spelen gingen we terug naar de keuken waar Marleen ons een uitleg gaf over faire producten. Dit zijn producten die voor een eerlijke prijs worden gekocht aan de boer in het buitenland en zonder veel tussenstops in een Oxfam wereldwinkel zijn geraakt. 

Na de uitleg was het tijd om eens te snuisteren in de winkel. Er waren een hele resem aan voedingsartikelen maar ook kledij, servies, decoratiemateriaal en nog zoveel meer. Zeker eens de moeite waard om tijdens de week van de Fair Trade langs te gaan. Deze week loopt van 2 tot 12 oktober. Op de laatste dag van deze week is er zelfs een ruilactie. Je moet simpelweg een leeg pak van een chocoladereep of lat meenemen naar de wereldwinkel en je krijgt een vol pak faire chocolade in de plaats. Gratis en voor niets! 

 

Lees Meer
80 Hits

Een baby op bezoek

Baby Luca op bezoek

Maandag 9 september hadden we hoog bezoek in onze klas. We kregen bezoek van de kersverse baby van juf Maaike en haar man Stefaan. Baby Luca was in diepe slaap tijdens het klasbezoek. We kregen van juf Maaike en Stefaan allemaal een zakje met heerlijke koekjes en ook een lolly. Ook hadden we met het 5de leerjaar een cadeautje voor Luca. We maakten een ministrand waarop verschillende verdwaalpalen stonden die de leerlingen maakte met origami. Op die manier hopen we dat Luca nooit de weg kwijt geraakt. 

We wensen de ouders en Luca veel geluk samen!

 

Lees Meer
87 Hits

Een jarige in de klas!

Gelukkige verjaardag Arthur!

Vandaag vierde we de tiende verjaardag van Arthur. Hij had als traktaat een zeer smakelijke taart mee waarvan iedereen van heeft gesmuld. Daarna vertelde hij over de cadeautjes die hij had gekregen van zijn ouders.

Arthur we wensen jou allemaal van harte proficiat met je verjaardag!

 

Lees Meer
81 Hits

Een goeie vaart in het 5de leerjaar

Een goeie vaart ...

Een goeie vaart ... 

Een nieuw schooljaar stond voor de deur. Alsook veel nieuwigheden zoals

  • Een nieuwe klas
  • Een nieuwe meester 
  • Franse lessen 
  • ...

Zoveel om te ontdekken en te leren. 

 

Ik wens alvast iedereen van het 5de leerjaar een goeie vaart!

 

Meester Arthur

Lees Meer
79 Hits